OVER DE CAMPAGNE

In opdracht van Provincie Gelderland komt Vanjelle Producties dit najaar met de 'Ik ben ...' campagne. Een campagne die zich richt op jezelf zijn. Door middel van de titel ‘Ik ben …’
willen we jongeren de kans geven om de ‘Ik ben..’ zelf in te vullen. Of dit nou een label is of je eigen naam. Alles mag. Want jij bent goed zoals je bent. Wij vinden het belangrijk dat ieder mens zichzelf kan identificeren zoals men dat zelf wilt. Ieder moet zichzelf kunnen zijn en dat ook durven uitdragen aan de wereld om je heen. Deze inclusiviteit willen we doorgeven aan jongeren!

Onderdeel van de campagne is de korte film 'Ik ben Levi' en een lesprogramma. Door middel van de campagne willen we de film en het lesprogramma wegzetten bij jongerenorganisaties en op middelbare-/mbo scholen. Het is een positieve en kleurrijke campagne die vooral uitnodigt om eens over 'jezelf zijn' na te denken en het gesprek daarover te voeren.

 

De campagne wordt geproduceerd door Vanjelle Producties en is vormgegeven door BO Diversity

OVER DE INITIATIEFNEMERS

Beer Swildens is opgegroeid in Winterswijk en woont sinds 2019 in Amsterdam. Hij zet zich actief in voor de emancipatie van de LHBTIQ+ gemeenschap in Nederland. Dit doet hij door middel van het geven van adviezen, het maken van web programma’s en het meedenken aan het project ‘Ik ben’.

Sinds 2021 werkt hij mee bij Vanjelle Producties aan de korte film ‘Ik ben Levi’.

 

Jelle Kleinhesselink startte in 2015 zijn productiehuis Vanjelle Producties op. Zijn filmdebuut was met de film ‘Homo?! Boeit geen flikker’ . Met deze film is hij langs scholen gegaan en heeft daar veel impact kunnen maken. Maatschappelijke thema’s zoals alcohol en drugs, keuzestress maar dus ook seksualiteit komen aan bod bij zijn films. Sinds 2021 is hij mede producent en regisseur van de film ‘Ik ben Levi’.

 

Tijdens het produceren van de film kwam er al vrij snel het idee om naast de film ook een les te ontwikkelen waar de film onderdeel van is. Zo hopen de makers nog meer impact te kunnen maken. Daarnaast ontstond het aanvullende idee van een positieve campagne over jezelf kunnen zijn. De ‘Ik ben …’ campagne focust op het ‘jezelf’ kunnen en mogen zijn. Hiermee willen de makers jongeren motiveren de ‘Ik ben …’ voor zichzelf in te vullen. Of dit nou door middel van een label is (LHBTIQ) of juist door middel van je eigen naam. Alles is goed, want je bent goed zoals je bent. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn en dat kunnen uitdragen naar de buitenwereld.

OVER BO DIVERSITY

BO is een organisatie die vooroordelen in de huidige maatschappij ziet als een bedreiging voor de gemarginaliseerde groepen. BO draagt daarom bij aan het creëren van bewustwording, zodat vooroordelen met negatieve gevolgen zullen verdwijnen en BO niet meer hoeft te bestaan. De stichting informeert mensen over diversiteit en vergroot de acceptatie in onze samenleving. Dit wordt gerealiseerd door het tonen van diversiteit met evenementen, campagnes en trainingen die zich focussen op de schoonheid van je eigen identiteit.

 

De persoon waarbij BO deze bewustwording voornamelijk wil creëren is de heteronormatieve, cisgender, witte burger, zonder handicap en levende boven de armoedegrens.

 

BO gelooft er namelijk in dat wanneer jij binnen de norm valt en binnen die norm leeft, je weinig inzicht hebt in de gemarginaliseerde groepen. Zichtbaarheid is daarvoor belangrijk, zodat wij deze groep bewust kunnen maken van de vooroordelen waarvan zij nog niet wisten dat ze die hadden.

BO activeert deze groep op een laagdrempelige manier om buiten hun referentiekader te kijken, hierdoor zullen de gemarginaliseerde groepen zichtbaarder worden en vooroordelen verdwijnen.